ENERJİ TASARRUFU VE GERİ DÖNÜŞÜM SORUMLULARI

1.Giriş

        Her ülkenin her şehrin kendigündemi olsa da dünyada yaşayan herkesi çok yakından ilgilendiren bir konu var: Dünyamızın sahip olduğu kaynakları bilinçli bir şekilde kullanmak ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak.Enerji kaynaklarının hızla tükenmesini engellemek amacıyla her alanda tasarruf yapma çabaları devam etmektedir. İklim değişikliğini de göz önüne aldığımızda, dünyayı korumak adına enerjimizi olabildiğince etkili ve tasarruflu kullanmamız gerekmektedir.Dünyamızın enerji kaynaklarını bilinçli bir şekilde kullanmak için yapabileceklerimizin başında daha az tüketmek geliyor. Var olan enerji kaynaklarını bilinçli kullanmak kadar alternatif enerji kaynakları yaratmak da enerji tasarrufu girişimlerinin kapsamında yer alıyor (Urun & Soyu,2016).  Dünya genelindeise yapılan çalışmalarla çöpten enerji üretmenin ilk aşaması olan çöp ayrıştırma ve bozulan artık,kullanılmayan eşyaları atmak yerine değerlendirme alışkanlığının yayılması hedeflenmektedir (Kaya vd.,2018).


        2.Problem Durumu

     Dünyamızın ve insanlığın karşılaştığı birçok problem ve olumsuzluğun altında genel olarak paydaşlarımızın olumlu davranış eksikliği olduğu düşünülmektedir. Dünya, doğa ve canlı yaşamını tehdit eden; var olan kaynakları tüketim çılgınlığı ve her geçen gün artan nüfusla oluşan artıkların endişe verici bir hal aldığı bilinmektedir. Çevre sorunlarına duyarlı, sürdürülebilir bir yaşam için uğraş veren, bu sorunları önlemek için olumlu davranış geliştiren bir nesil olmak ve gelecek nesillere bu bilinci vermek hayati bir önem taşır. Ebeveynle başlayan eğitimin okulda öğretmenle devam ettiği ve erken yaşlarda bilinçlendirme çalışmalarının yaygınlaştırılmasının bir gereklilik olduğu düşünüldüğünde; okul-aile-çocuk ve diğer kurum ve kuruluşların dünyamız için işbirliği içinde hareket etmeleri sağlanmalıdır.

        3.Çalışmanın Amaç ve Hedefleri

3.1.Çalışmanın amacı

     Enerji tasarrufu,geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik hakkında (öğretmen, çocuk ve veli) farkındalık oluşturma ve olumlu davranış geliştirilmesini sağlama; çevre bilinci aşılayarak evde, okulda, işyerinde alınabilecek önlemleri fark ettirme ve bu önlemlerin alınması için teşvik sağlamak amaçlanmıştır.

 



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 1  kişi beğendi