Ebeveyn Eğitimi

1. Giriş

Anne-baba eğitim programlarının amacı, anne-babaların özgüvenini güçlendirmek ve küçük çocukların fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimini teşvik için kendi yeteneklerini geliştirecek şekilde onları gerekli bilgi ve beceriler ile donatmaktır (Myers, 1996). Günümüz çağdaş dünyası da kişiliğini, zekâsını ve yeteneklerini geliştirmiş, kendine güveni olan donanımlı bireyler aramaktadır. Peki, çocuklar için bu donanım daha sağlıklı nasıl sağlanabilir? Tabi ki eğitimle! Eğitim sadece okulların sağladığı bir avantaj olmayıp evde ki süreçleri de kapsamaktadır. Çocuğun yaşamının 1/4'ünü okulda, 3/4'ünü evde geçirdiği düşünüldüğünde çocukların yetiştirilmesinde anne-babanın rolü çok daha büyük ve önemlidir. Çocuğu beslemek, giydirmek, sağlığını korumak ve onu okula gönderebilmek, iyi bir ebeveyn olmak için yeterli olmayıp çocuk eğitmek, yetiştirmek, çocuğun kişiliğinin tüm potansiyelinin gelişebileceği bir ortamı okul dışında ve okulu tamamlayıcı olarak ev içinde sağlamak ve bunun işlevliğini temin etmek gerekir. 


2. Problem Durumu Ebeveynlerden alınan görüşlerden hareketle ebeveynlerin bazı konularda bilgi ve uygulama eksiklikleri olduğu tespit edilmiş olup bu eksikliklerin sınıf içi uygulamalara ve aile-okul bağlarına olumsuz yansıdığı görülmüştür. Okul-aile-çocuk uyumu açısından ebeveyn eğitim çalışmalarına yer verilmesinin bir gereklilik olduğu düşünülmüştür.

3. Çalışmanın Amaç ve Hedefleri

3.1. Çalışmanın amacı Okul öncesi eğitime ilişkin, velilerin ihtiyaç duyduğu eğitim içeriklerini uzman işbirliği yapılarak seminerler yoluyla sunmak ayrıca aile-çocuk-okul ilişkilerine olumlu katkı sağlamak amaçlanmıştır.

3.2. Çalışmanın hedefleri • Aile eğitim çalışmalarının faydaları hakkında ailelerde, okulda ve okul çevresinde farkındalık oluşturmak. • Okul aile işbirliğini ve aile katılım çalışmalarını pekiştirmek. • “Çocukla iletişim; İlkokula hazırlık süreci ve aileye düşen görevler; Güvenli internet kullanımı” konulu 3 ayrı seminer düzenlemek. Seminerlerde uzmanlarla ile ebeveynleri buluşturarak doğru bilgilere ulaşılmasına katkı sumak. • Aile eğitimi konusunda üniversitelerin eğitim fakülteleri ile işbirliği yapmak



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi